Glädje och rädsla

Det sägs att 5-åriga barn skrattar ca 400 gånger per dag, 6-åriga barn ca 300 gånger, och vuxna ca 15 gånger per dag. Kan det vara så illa? Glömmer vi vuxna att skratta?
Nyligen så läste jag en tysk studie att vi för 50 år sedan lär ha skrattat 18 minuter per dag medan vi idag är nere i 6 minuter. Vad kan det bero på? 

Samme studie menar att detta beror på att det är tio gånger högre sannolikhet att nutidens människor blir mer deprimerade till följd av högre krav på framgång och prestation. Skrattröskeln har höjts till följd av ökad stress. Hur mycket kommer vi att skratta om tjugo år?

Några säger att det beror på- Rädsla.

Rädsla att inte duga. Rädsla att inte vara godkänd och accepterad. Rädsla att inte vara tillräcklig. Rädsla att inte passa in. Rädsla att inte tillhöra. Rädsla att skämmas. Rädsla att skrämmas. Rädsla att känna skuld. Rädsla att inte vara älskad och att inte ha någon att älska. Rädsla att misslyckas. Rädsla att lyckas. Rädsla att leva. Rädsla att dö. Rädsla. Rädsla. Rädsla.

En berömd teori om varför barn skrattar, Thomas Hobbes teori, menar att de skrattar av stolthet. Detta kan också förklara varför barn skrattar åt clowner. Man känner att man klarar av det clownen utför bättre än clownen.

En annan teori som utvecklades av psykoanalytikern Martin Grotjahn säger att det handlar om minskad fruktan. Ett exempel som kan styrka den här tesen är förskolebarnens kiss och bajs-humor. Det som utlöser skratt åt bajsskämt, menar Grotjahn, är att barnets rädsla för att bajsa på sig har ersatts av ett bemästrande av det hela

Ett Gott skratt förlänge livet! 

Ja så heter det ju. Trots att vi skrattar 2 tredjedelar mindre nu än för 50 år sedan så lever vi nästan 30 år längre. I mitten av 60-talet i Sverige var medellivslängden ca 60 år, idag är vi närmare 90 år när vi dör.. Det är tydligen vetenskapligen bevisat att människor med humor lever dessutom ännu längre. 

Så vad händer egentligen när vi skrattar??

När vi skrattar aktiveras hjärnan och våra två hjärnhalvor kan kommunicera på ett bättre sätt. Pulsen ökar från 70 till 120 slag per minut och sjunker sedan till ca 65 slag per minut. Blodtrycket minskar och antalet stresshormoner sjunker. Dessutom får bröstkorgen motion när du skrattar, de inre organen masseras, din lungkapacitet ökar genom att du pressar ut koldioxid och ny, syrerik luft kan fylla dina lungor.

Som pricken över i:et så kan man faktiskt gå ner i vikt av att skratta :)

Ett skratt på ca 10-15 minuter kan öka förbränningen med ca 10-40 kcal. Detta gör att det kan finnas viss sanning i att "ett gott skratt förlänger livet". Att skratta är dessutom helt fritt från biverkningar. Om man skulle skratta varje dag i ett år skulle det kunna motsvara ett en viktminskning på 0,5–2 kg per år (Källa: Wikipedia)

Så varför kan vi då inte tillåta oss att skratta mer? 

Varför fokuserar vi bara på det negativa och grottar ner oss i det? Varför kan vi inte sortera i våra välutvecklade hjärnor och fokusera på allt roligt och bra? Varför är det så fullt att skratta åt andras dumheter när det är bevisat att det är mer hälsosamt?

Många världsliga frågor!! Någon som har ett vettigt svar?? Jag känner mig något förbryllad! :P

Jag personligen känner att jag skulle behöva minst en timmes skratt just nu!

Puss och kram

PS. Bjuder på denna ;) DS

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0